Kaasplankje maken

on

Als je zelf een kaasplankje wilt maken, moet je wel op een aantal dingen letten. Hoeveel kaassoorten moet je gebruiken? Hoe groot moeten de stukjes kaas zijn? Welke kaas moet ik gebruiken en gaan het beste samen? Welke smaken zijn belangrijk? Wanneer moet je een kaasplankje aanbieden?

Wij geven antwoord op deze vragen, zodat het maken van een kaasplankje simpel, maar vooral erg lekker is!


Hoeveel kaassoorten op een kaasplank?

Zorg er voor dat er minstens drie verschillende soorten kazen op het plankje liggen. Een goede hoeveelheid is drie tot vijf kaassoorten, en ga ongeveer uit van een hoeveelheid van ca. 125 tot 150 gram per persoon. Kies kazen die verschillend zijn van smaak, structuur en kleur. Dit geeft niet alleen een leuke uitstraling aan de kaasplank, maar zorgt ook dat je kennis maakt met de verschillende kaassmaken, -structuren en soorten. Dat is toch de bedoeling van de kaasplank.


Welke kaas moet ik gebruiken voor de kaasplank?

Wij gaan uit van een kaasplank met vijf kaassoorten. Bij het selecteren van de kaas adviseren je de onderstaande kaassoorten te gebruiken. Je begint altijd met de meest milde kaas en eindigt met de meest sterke kaas. Als je begint met een kaas met een sterke smaak, is de kans groot dat de smaken van de overige kazen die volgen worden overstemd en niet goed tot zijn recht komen. En dat is natuurlijk zonde.

Gebruik de onderstaande kaassoorten (van mild naar sterk):

  • Witte schimmelkazen (zoals Brie of Camembert)
  • Geitenkazen of Schapenkazen (zoals Chevre of Geitenbrie)
  • Halfharde en Harde kazen (zoals Cheddar of Boerenkaas)
  • Rode korstkazen (zoals Reblochon of Chaumes)
  • Blauwe schimmelkazen (zoals Gorgonzola of Roquefort)

Hoe stel je de kaasplank samen?

De kaas moet ongeveer 2 uur voor het samenstellen van de kaasplank uit de koelkast worden gehaald. Zo kan de kaas goed op kamertemperatuur komen en dit zorgt ervoor dat de smaak van de kaas echt goed tot zijn recht komt.

Gebruik voor elke kaas een eigen kaasmesje. Zo voorkom je dat verschillende kaassoorten en smaken worden vermengd. Een zachte kaassoort vraagt om een ander soort kaasmesje dan de hardere kaassoort. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Napoleonbestek.nl. Daar zijn verschillende soorten kaasmesjes en vorkjes te verkrijgen. Leuk is ook dat ze in verschillende kleuren leverbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld voor de witte schimmelkaas een wit of parelmoer kleurige kaasmes gebruiken. Voor de hardere kaas kun je de champagne of oranje kleur gebruiken. Voor de rode korstkaas het rode kaasmes en voor de blauwe schimmelkaas zijn de kleuren wit, ice-blauw of donkerblauw erg leuk. Dit maakt de uitstraling van de kaasplank compleet.

Natuurlijk mag een bijpassende wijn niet ontbreken. Algemene stelregel is: hoe witter en zachter de kaas, hoe fruitiger en frisser de wijn. Gebruik geen zware rode wijn. Port is ook een perfecte drank voor bij de kaasplank.

Maak de plank af met een stukje notenbrood of vijgenbrood en een klein schaaltje met appelstroop..

buon appetito!