Tapas eten

Een Tapa is van origine een Spaans aperitiefhapje. In Spanje werd dit vaak geserveerd in cafe’s bij een biertje of wijntje om de eetlust van de gasten op te wekken. In sommige cafe’s in Spanje zie je het nog steeds terug. Daar krijg je nog steeds gratis tapa(s) bij de borrel.

Tapas zijn inmiddels overal terug te vinden. Ook in Nederland staan tapas als borrelhap of gerecht op de kaart.


Tapas eten van de plank

Al eerder schreven we een artikel over ‘hapjes van de plank‘. Een mooie houten plank met kleine hapjes en dan samen genieten met vrienden en familie. Gezellig!

nfd


Soorten Tapas

Eigenlijk kun je alle kleine hapjes als Tapas gebruiken. Verschillende soorten ham, kaasjes, olijven, etc. Tapas kunnen kleine warme of koude gerechten zijn (of een combinatie van beiden) geserveerd met verschillende sausjes en vers brood of tortilla of kleine (gebakken) aardappeltjes.

De meest gebruikte soorten tapas hebben wij voor u op een rijtje gezet:

Vlees:

 • Rauwe ham (bijvoorbeeld Serrano)
 • Chorizo
 • Kip(spiesjes), warm of koud
 • Kipvleugeltjes, warm of koud
 • Gehaktballetjes (in tomatensaus), warm of koud

Vis:

 • Garnalen/Gamba’s, warm
 • Gerookte Zalm
 • Anjovis

Groente/Fruit:

 • (Gevulde) Dadels
 • Olijven
 • (Gevulde) Champignons, warm
 • Tomaat
 • Druiven
 • Paprika

Kaas:

 • Geitenkaas
 • Zachte smeerkaasjes
 • Harde kaasjes

Sausjes/Smeersels:

 • (Olijven) Tapenade
 • Pesto
 • Honing
 • Aioli

Bestek voor Tapas

Natuurlijk serveer je de Tapas met bijpassend bestek. Napoleon bestek heeft verschillende soorten tapas bestek in het assortiment. Verschillende kaasmesjes, botermesjes, vorkjes en lepeltjes. Het prachtige design en de mooie parelmoer kleuren maken de gezellige sfeer compleet!


Wanneer Tapas eten?

Tapas kun je op verschillende momenten eten. In eerste instantie is het vooral bedoeld als gezellig hapje bij de borrel, samen met vrienden of familie. Steeds vaker zie je dat Tapas ook als avondmaaltijd wordt genuttigd. Lekker op een warme zomerse avond genieten in de tuin. Geen zin om te koken? Een paar tapas hapjes op een plank is zo klaar en je kunt gewoon buiten in de tuin genieten.

Maar Tapas wordt ook steeds vaker gegeten bij feestelijke gelegenheden. Hoe leuk is het om met Kerst in plaats van een kerstdiner lekkere tapas te eten? Je kunt de gasten vragen om allemaal iets mee te nemen. Je staat dan niet de hele middag in de keuken, maar kunt gewoon samen met de gasten genieten van kerst. Ook op oudejaarsavond of -nacht is een tapasplankje gezellig maar vooral lekker.  Tapas is gewoon genieten!

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.