Bestek mooi houden

Een vraag die wij veel van klanten krijgen is hoe kan ik het bestek mooi houden. In deze blog geven wij je graag tips en adviezen. Zo blijft het bestek als nieuw. Goed onderhoud komt de kwaliteit en duurzaamheid van het bestek ten goede!

Bestek wordt dagelijks gebruikt. Meestal gaat het bestek in de vaatwasser en heb je er geen omkijken meer naar. Na verloop van tijd zie je toch dat het bestek minder fraai wordt: de glans wordt minder, er zitten vlekken en roestsporen op. Dat is jammer, want dat hoeft niet!


Materiaal

Het metaal van bestek bestaat altijd uit een mix van metalen. Dit wordt legering genoemd. Wist u dat zilver bestek nooit 100% uit zilver bestaat? Als dit zo zou zijn, zou u het niet kunnen gebruiken. Daarvoor is het materiaal te zacht. Daarom wordt bij zilver altijd een klein percentage koper toegevoegd. Het meeste bestek is van edelmetaal, ook wel chroomstaal of chroomnikkel staal genoemd. Vaak staat aangeduid wat de verhoudingen zijn tussen de hoeveelheid chroom en hoeveel nikkel. Het chroom zorgt er voor dat het metaal niet roest. Nikkel zorgt voor de mooie glans van het bestek.  Een veel voorkomende aanduiding bij bestek is 18/10: 18 is het chroomgehalte, 10 het nikkelgehalte. Sommige soorten bestek hebben een handvat dat van ander materiaal is: hout of kunststof zijn de meest voorkomende materialen.


Kan het bestek in de vaatwasser?

In beginsel is het met de hand afwassen het beste voor al het bestek. Of je nu met de hand of vaatwasser wast: spoel het bestek altijd af en laat etensresten niet te lang op het bestek zitten. Etensresten kunnen inwerken in het materiaal en zorgen voor vlekjes die moeilijk te verwijderen zijn.

Er zijn ook besteksets die niet in de vaatwasser kunnen. Houten bestek en verguld bestek mogen niet in de vaatwasser. Bestek met een kunststof handvat kan in de vaatwasser, maar dan met wel bij de verkoop zijn aangegeven dat het bestek vaatwasbestendig is! Niet alle kunststoffen zijn opgewassen tegen de middelen in vaatwasblokjes en het wassen op hoge temperaturen.

Kan het bestek in de vaatwasser? Dan is het belangrijk met een aantal dingen rekening te houden. Hier volgen wat nuttige tips:

  • Bestek dat is voorzien van een kunststof handvat moet altijd met het handvat omhoog in de vaatwasser. Als het bestek namelijk met het lemmet omhoog staat kan er water en vocht in het verbindingsstuk komen en kan het bestek na verloop van tijd op dit punt gaan breken.
  • Gebruik afwasmiddel zonder agressieve stoffen zoals (citroen)zuren. Je vaatwasser ruikt er wel lekker fris door, maar de stoffen zijn niet altijd goed voor het bestek. Het is daarom beter neutraal afwasmiddel te gebruiken.
  • Doe een propje alluminiumfolie in de korf bij het bestek. Hierdoor voorkom je strepen op het bestek.
  • Als het wasprogramma klaar is, zet de deur van de wasmachine dan open. Dit komt het drogen ten goede.
  • Het bestek kun je het beste direct uit de vaatwasser halen en even nadrogen met een droge keukendoek.

Hoe verwijder ik aanslag en vlekken op het bestek?

Aanslag op verzilverd bestek kun je verwijderen door het bestek in een bak met heet water te leggen. Doe in het water wat soda en een prop alluminiumfolie. Laat het bestek inweken en maak het daarna schoon met een afwasborstel. Gebruik nooit schuurmiddelen of schuursponsjes!

Roestaanslag verwijder je met de sap van een ui. Steek het gedeelte waar oxidatie op zit in de ui en beweeg het goed heen en weer zodat de sappen goed inwerken.

Echt hardnekkige vlekken moet je wegpoetsen. Zorg er wel voor dat snijgedeelten van messen niet in aanraking komen met poetsmiddelen. Sommige poetsmiddelen kunnen een negatieve werking hebben op het snijvlak. Je hebt speciale schoonmaakmiddelen voor roestvrij staal en poetsmiddelen voor zilver. Lees de gebruiksaanwijzing van deze middelen.


Kwaliteit van bestek

Er is veel vershil in kwaliteit van bestek. Wil je lang genieten van mooi bestek? Dan is het beter om kwaltiteitsbestek te kopen. Vaak zijn dit besteksets van bekende merken. Dit bestek is vaak wat duurder, maar als het mooi en bijzonder bestek is, waar je lang van wilt genieten, mag je hier best wel in investeren!

visbestek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.